Chuťovky a grcky bolívijskej kuchyne

Pouličný street food a jedlá v Bolívii sú v spektre od najúžasnejších jedál na svete až po úplný humus. V článku ti ponúkam malý prehľad čo ochutnať a čomu sa radšej vyhnúť 😉

Bolivíjčanka pripravuje Anticuchos na ulici

Obsah:

Bolívijská strava je bohatá na mäso, čo nie je tak úplne vždy výhra. Domáci dosť fičia na fastfoodových jedlách. Vyprážané hranolky a kuracina sú na dennom poriadku väčšiny obyvateľov a dosť to na nich vidno. Prevádzky, ktoré sprostredkúvajú takéto jedlo sa nazývajú Polleteria (vo voľnom preklade Kuriatkovo).

K tradičnému jedlu sme sa poriadne nedostali, lebo väčšina výletov fungovala prostredníctvom tours, kde sme mali zabezpečenú stravu. Ak sa pôjdeš najesť do reštaurácie a budete dvaja, odporúčam vám každému dať si iné jedlo. Bolívijské reštaurácie totiž nemajú príliš vysoký štandard a kuchári sú väčšinou bežný domáci, ktorí len nejako varia. Preto jedlo, ktoré si vyberieš je vždy 50 na 50, a fakt ho nemusíš chcieť dvakrát 😀

Chuťovky, ktoré musíš ochutnať:

1) Anticuchos

Anticuchos je tým najlepším street foodom, aký môžeš v Bolívii ochutnať. Priamo na uliciach ho pripravujú tetušky na malom prenosnom grile. Je to opečené mäsko s uvareným zemiakom na paličke 🙂

Anticuchos najchutnejší bolívijský streedfood
Anticuchos je najchutnejší bolívijský street food 😉

2) Pique Macho

Pique Macho je veľmi dobré jedlo, ktoré pripomína európsku kuchyňu. Sú to hranolky, hovädzie mäso, múkové klobásky, vajce, zelenina a cibuľa na jednom pekáči. Každý si z toho vyberie to svoje a chutne sa naje 🙂

Súvisiaci obrázok
Pique Macho – rozhodne jedno z najchutnejších jedál v Bolívii (zdroj)

3) Tucumanas

Tucumanas je niečo ako indická samosa, vyprážaná kapsička naplnená zemiakmi, mäsom, vajcom a zeleninou. Patrí k tomu chutnému bolívijskému street foodu, ktorý sa hodí na každú časť dňa. Treba však dávať pozor, lebo je trošku ťažšia na žalúdok.

tucumanas Jedlo, Koláče, Argentína, Kuchyňa, Recepty
Tucumanas – chutný bolívijský street food, ktorý sa hodí na každú časť dňa (zdroj)

4) Salteñas

Salteñas je niečo podobné ako tucumanas, ale nie vysmážané. Sú vhodné na raňajky. Ich problémom je len, že bývajú strašne suché, takže automaticky si objednaj niečo na pitie.

Salteñas sú vhodné na raňajky (zdroj)

5) Quinoa

Quinoa je tradičná juhoamerická obilnina s vysokým obsahom živín a množstvom pozitívnych účinkov na zdravie. V Európe sa využíva na rôzne spôsoby, ale v Južnej Amerike sa s ňou príliš neexperimentuje a nájdeš ju v obyčajných jedlách.

Quinoa soup
Obilnina quinoa

6) Sendwich de Chola

Bolívijčania majú radi mäso a v tomto sendviči ho dostaneš viac než dosť. Sendwich de Chola je žemľa plnená červenou kapustou a chrumkavým bravčovým mäsom. Aj keď je to typické jedlo Bolívie, nedá sa až tak ľahko zohnať. 

Sendwich de Chola alebo typický bolívijský sendvič s cervenou kapustou
Sendwich de Chola alebo typický bolívijský sendvič s prepečenou bravčovou kožou

7) Wannabe hamburger

K bolívijskému street foodu patrí aj podomácky urobený “hamburger” so špekáčkou. Bolívijské tetušky ho robia na veľa miestach a je to dobrá voľba ak chceš na rýchlo zahnať hlad 😉

Pouličné “hamburgery” v Bolívii (zdroj)

8) Ají de lentejas

Šošovica s mäsom servírovaná s ryžou a zemiakmi. Vďaka ingredienciám síce pripomína európsku kuchyňu, no v skutočnosti je to čisto bolívijské jedlo. Nemá príliš výrazné chute, takže je to dobrá voľba pre ľudí, čo neradi experimentujú na tanieri 😉

Jedlo Ají de lentejas neohromí ani neznechutí
Ají de lentejas neohromí ani neznechutí

Grcky, ktorým sa vyhni

1) Juhoamerická kukurica

Rodiskom kukurice je stredná Amerika, ale v skutočnosti sa výrazne odlišuje od tej európskej. V Bolívii sa jedáva prerastená “nadopovaná” kukurica plná škrobovej chute. Bežne sa predáva ako varená na ulici, no už na pohľad dokáže odradiť. Robí sa z nej aj popcorn, ktorý je tiež poriadne prerastený. Ako street food zachutí asi málokomu.

Juhoamerická kukurica, Peru
Prerastená juhoamerická kukurica

2) Chicharron

Teplé jedlo, o ktoré sa domáci bijú, no pre cudzinca to môže byť dobrý humus. Prerastená kukurica s tlstým hovädzím mäsom, ktoré môže byť varené alebo smažené. Navyše kuchár nešetril soľou, a to je jediná chuť, ktorú si pamätám. Toto jedlo sa dá zohnať na ulici ale aj v reštauráciách. 

Chicharron – stačilo raz (zdroj)

3) Tucu Tacu

Tacu Tacu síce pôsobí ako lokálne jedlo, na ktorom sa nedá nič pokaziť, no opak je pravdou. Kvôli žvachovitému bravčovému mäsu sme si ho vôbec neužili a nezachránil to ani grilovaný banán, ktorý sa k tomuto jedlu bežne podáva. Zasýtila nás aspoň ryža a volské oko.

Majadito jedlo, najväčším lákadlom boli grilované banány...
Tacu Tacu– najväčším lákadlom boli grilované banány…

4) Cuy

Cuy patrí k delikatesám latinskoamerickej kuchyne. Je to morča, ktoré dostaneš na tanier úplne celé aj s kosťami a hlavou, takže pohľad nič moc. Navyše zaplatíš slušný účet. Domáci morčatá bežne chovajú vo svojich príbytkoch za účelom konzumácie.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Cuy
Morča na tanieri nie je pre každého (zdroj)

Dobrá káva v Bolívií?

Čakal by si, že si dáš v Bolívií dobrú kávu? Zabudni, tu si v Bolívii! Kávu zoženieš len instantnú a tiež je drahá, aj 20 Bs. (3€). Miesto kde sme našli dobrú strojovú kávu bola len fastfoodová, reštaurácia spoločnosti Copacabana v La Paz.

Raňajky s "kávičkou" a bolívijskými správami v La Paz
Raňajky s “kávičkou” a bolívijskými správami v La Paz 😉

Bolívijska gastronómia nepatrí k vyhľadávaným a musím priznať, že to nebol príliš veľký gastronomický zážitok. Jedlo, ktoré dostaneš na tanier je dosť o šťastí, no sme radi, že sme s miestnym jedlom nemali žiadne tráviace problémy 😉

Celá FOTOGALÉRIA

One thought to “Chuťovky a grcky bolívijskej kuchyne”

Leave a Reply