Polesníky – špecialita regiónu Kysuce

Pre väčšinu národa asi neznáme jedlo, no v skutočnosti je veľmi podobné zemiakovým plackám, ktoré poznajú všetci. Rozdiel v nich je iba ten, že polesníky sa pečú na sucho. Práve to z nich robí voňavý zázrak na tanieri.

Polesníky, najlepšie jedlo Kysúc 😉

Tie najlepšie polesníky robí moja 92 ročná babička. V skutočnosti je to jediná osoba v regióne Kysuce, ktorá ich nemá rada, lebo sa ich vraj počas svojho dlhého života objedla.

Pre nás, vnúčatá, ich pečie pravidelne. Vždy tvrdí, že piecť ich budeme my, ale keď sa začne, k práci nás nepustí. Na druhej strane je to dobre. Babička už nemá silu rozotrieť zemiakovú trelinu na rozhorúčené kovové kolieska rovnomerne. Nepresuší ich a preto prvý polesník chutí rovnako dobre ako ten posledný 🙂

92 ročná výborná kuchárka 🙂

Dokonalosť spočíva v jednoduchosti, a práve takým jedlom sú polesníky. Zopár ingradiencii, trpezlivosť a najlepšie jedlo regiónu Kysuce je na svete. Na ich prípravu nám treba iba zemiaky, soľ, vajcia, troška múky a maslo na potretie čerstvo upečených placiek. Zemiaky treba ručne natrieť na strúhadle. Trelinu treba dochutiť soľou a zahustiť múkou. Vajíčka udržia polesníky vláčnymi.

Najefektívnejšie je ich pečenie na rozhorúčenom šporheli s kovovou platňou, no ten sme museli z bezpečnostných dôvodov odstrániť. Teraz používame už iba kovové kolieska, ktoré kedysi dávali k plynovým šporákom. Na otáčanie polesníkov používane netradičné náradie, ktoré v kuchyni nemá okrem Kysučanov asi nikto. Maliarsku špachtlu 🙂

Polesníky, voňavý zázrak zo severu Slovenska

Najchutnejšie sú práve upečené, ešte teplé polesníky, ktoré sa na záver potierajú pravým maslom. Po ich vychladnutí prídu o svoju jedinečnú chuť, ale stále nestrácajú vôňu, takže ich treba okamžite po upečení zjesť 🙂

Väčšina ľudí z Kysúc ich najradšej jedáva s kyslím mliekom. Môj otec s pivom a ja samotné, aby mi žiaden nápoj nenarúšal ich výnimočnú chuť 🙂

Leave a Reply