Peruánska kuchyňa je vraj najlepšia na svete. Podobné výroky sme počuli už aj o vietnamskej kuchyni a vtedy to pravda nebola. Poď sa s nami pozrieť, čo v Peru môžeš ochutnať 😉

Obsah:
Peru je rodiskom niekoľkých tisícok druhov zemiakov a používajú ich takmer do každého jedla. Medzi ich obľúbené jedlá patria aj hranolky a veľa mäsa na rôzne spôsoby. Všeobecne Peruánci dosť fičia na “fastfoodových” jedlách. Takéto prevádzky sa nazývajú Polleteria (vo voľnom preklade Kuriatkovo) a pripomínajú lokálne KFC.
Porcia bežného jedla stojí od 12 do 15 soles (3,50 – 4,30 €). V centrách turistických destinácií až 20 soles (5,70 €). Rybacie jedlá sa pohybujú v cene okolo 25 soles (7,20 €). Počas čakania na jedlo väčšinou donesú malé predjedlo, ako opraženú kukuricu, alebo nejakú strukovinu. Nikdy sa nám nestalo, žeby nám ho naúčtovali. Zohnať kvalitnú kávu v turistických destináciách nie je až taký problém. Stojí od 8 do 12 soles (2,30 – 3,50 €).

V Peru majú v každom väčšom meste supermarket Plaza Vea (veľmi podobné nášmu Tescu). Sladkosti v Južnej Amerike sú väčšinou chutné. Z ovocia sa dá ľahko zohnať papája a banány. V dedinách sú malé obchodíky domácich, kde takmer nikdy nebývajú uvedené ceny.
Listy koky nie sú droga
Andské krajiny majú povolené pestovanie kokových listov. Vyrábajú sa z nich kokové cukríky, mydlá, používa sa do čaju, na trávenie a na útlm výškovej choroby. Kokový čaj alebo cukríky môžeš vyskúšať aj ty počas svojho pobytu v Peru.
Vyváženie kokových listov z Andských krajín je zakázané, keďže sa z nej dá vyrábať koková pastu, z ktorej sa vyrába kokaín.

Tieto jedlá pravdepodobne ochutnáš
Anticuchos
Ten najlepší street food, ktorý v uliciach Peru môžeš nájsť je anticuchos. Priamo na ulici ho pripravujú tetušky na malom prenosnom grile. Je to opečené mäsko na paličke s uvareným zemiakom. V Cuscu ho zoženieš za nehoráznych 5 soles ale za mestom len za 1 soles.

Quinoa
Quinoa je tradičná juhoamerická obilnina s vysokým obsahom živín a množstvom pozitívnych účinkov na zdravie. V Európe sa využíva na rôzne spôsoby, ale v Južnej Amerike sa s ňou príliš neexperimentuje a pridáva sa do jednoduchých jedál.

Lomo Saltado
Lomo Saltado je (pre nás) to najlepšie peruánske jedlo, ktoré robia takmer všade. Jeho obsahom sú hranolky s uduseným mäsom na paradajkách a cibuli a ako príloha sa podáva ryža. Toto jedlo sme si dali vždy, keď sme si nevedeli vybrať a chceli ísť na istotu 😉

Ceviche
Ceviche (seviče) je tradičné peruánske jedlo, o ktorom sa hovorí, že ak si ho nevyskúšal, tak si v Peru ani nebol. Je to na studeno pripravené rybacie mäso s cibuľou na šťave z citrónovej trávy. Rozdielne ti ho môžu pripraviť pri oceáne a vo vnútrozemí, rozdiel je najmä v druhu rybacieho mäsa.

Avokádo
Veľmi chutný a rýchly peruánsky street food sme zažili v uliciach Cusca, kde nám tetuška za minútku pripravila sendvič s avokádovou pomazánkou. Pri avokáde je asi najnáročnejšie nájsť predavača, ktorý takúto chuťovku pripravuje. Ako alternatívu k tomuto jedlu môžeš vyskúšať v reštaurácií plnené avokádo Palta a la Reina.

Inka kola
Inka kola je šialene sladká forma peruánskej Coca Coly so žltou farbou. Nám pripomínala banánový Redbull a mala aj rovnaký účinok. Predáva sa aj v 3 litrových fľašiach a týmto baleniam sme úplne podľahli 😛

Ají de gallina
Ají de gallina je peruánske jedlo, ktoré zaujme najmä geometrickými pyramídami ryže, ktoré sú pri podávaní tohto jedla neodmysliteľnou súčasťou. Samotné jedlo spočíva v natrhaných kúskoch kuracieho mäsa, ktoré je ponorené v zemiakovej omáčke. Súčasťou dekorácie je aj vajíčko so šalátom a zeleninou. Ak sa mám priznať, toto jedlo mi pripomenulo školskú jedáleň 😀

Churros
Churros poznáme už zo Španielska. Je to mastné vyprážené cesto, ktoré sa jedáva s tekutou čokoládou alebo čokoládovým topingom. Churros sa tvári ako dezert alebo sladkosť, ale kvôli mastnote by som ho zaradila k jedlám, od ktorých sa iba zašpiníš.

Pirôžky
Perfektnú street foodovú sladkosť sme našli v Cuscu. Je to vyprážaný pirôžtek so sladkou karamelovou náplňou vo vnútri. Je to perfektná pochutina nie len keď chceš niečo narýchlo zožrať, ale tiež na večeru. Navyše stojí len 1 soles 😉

Pisco sour
Pisco sour je tradičný peruánsky drink. Stojí približne 4 € a porcia je naozaj poriadna. Nám tento drink pripomínal našľahaný vermut, ale príliš nás neoslovil.

Lahôdky pre (nie) každého
Juhoamerická kukurica
Rodiskom kukurice je stredná Amerika, ale v skutočnosti sa výrazne odlišuje od tej európskej. V Bolívii sa jedáva prerastená “nadopovaná” kukurica plná škrobovej chute. Robí sa z nej aj popcorn, ktorý je tiež poriadne prerastený. Ako street food zachutí asi málokomu. Našťastie sa dá zohnať aj popcorn z normálnej (neprerastenej) kukurice 😉

Tacu Tacu
Tacu Tacu mi príliš nechutilo, najmä kvôli žvachovitému bravčovému mäsu. K nemu sa podáva ešte ryža, grilovaný banán a vajíčko. Práve grilovaný banán bol dôvod, prečo som podľahla a objednala si toto jedlo. Bola to chyba.

Cuy
Morča patrí k delikatesám latinskoamerickej kuchyne. Je normálne navštíviť domácnosť, v ktorej morčatá chovajú za účelom konzumácie. Morčatá sa najčastejšie pripravujú počas peruánskych sviatkov. Ako turista ho môžeš tiež vyskúšať, no počítaj s tým, že na tanier ho dostaneš úplne celé aj s kosťami a hlavou. Navyše zaplatíš slušný účet.

Podľa nás je peruánska gastronómia chutná, no ani z ďaleka to neboli najväčšie šmakoty na svete. Hladovať však isto nebudeš 😉
One thought to “Je peruánska kuchyňa naozaj najlepšia na svete?”