Bosniacka kuchyňa je silno popretkávaná orientom aj Európou. Majoritou v Bosne a Hercegovine sú bosnianski moslimovia, ktorí nepijú alkohol (teda aspoň počas dňa nie). Zato pijú hektolitre kávy a k nej sa vždy pýta ochutnať nejaký koláčik, zákusok či dezert 😛
10 najpopulárnejších dezertov, ktoré môžeš ochutnať v Bosne a Hercegovine
Baklava
Najznámejším zákuskom Balkánu je jednoznačne baklava. Sladkosť z vrstiev tenkého lístkového cesta, rôznych druhov orieškov a medu. Okrem Bosny a Hercegoviny sa s ním stretneš v celom arabskom svete. Tento najklasickejší dezert nájdeš v každej reštaurácii. Na môj vkus je tento zákusok až príliš sladký, preto nám stačil jeden za celý dvojtýždňový roadtrip 😛
Cena: 3 KM (1,5€)
Tri lece
Tento dezert nie je presladený ako ostatné zákusky, ktoré môžeš ochutnať v Bosne a Hercegovine. Tri lece je na pohľad jednoduchý koláč, no v skutočnosti by som radšej zobrala službu v domove dôchodcov než piecť toto 😀 Základom je maslové piškótové cesto s nadýchanou, priam špongiovitou textúrou, ktoré je namočené v 3 druhoch mlieka (kondenzovanom, odparenom a v šľahačke).
Cena: 3 KM (1,5€)
Tufahija
Skutočnou bosniackou sladkou špecialitou je Tufahija, pečené jablko bez šupky, plnené zapraženými vlašskými orechmi s cukrom. Oriešková náplň vypĺňa priestor ohryzku. Jablko sa pred servírovaním poleje sladkým sirupom a ozdobí šľahačkou. Tento typický bosniacky dezert môžeš ochutnať najmä v turistických reštauráciách v Mostare a Sarajeve 😉
Cena: 4 KM (2€)
Hurmašica
Tak ako mnoho bosnianskych dezertov, aj tento pochádza z Turecka. Hurmašica je akási piškóta s klasickým elipsovitým tvarom, zaliata cukrovým sirupom s príchuťou citrónu, posypaná vlašskými orieškami. Tento zákusok je jedným z najtypickejších pre Bosnu a Hercegovinu a ľahko sa s ním stretnúť a ochutnať 😉
Cena: 3 KM (1,5€)
Kadaif
Tento dezert vyzerá na prvý pohľad veľmi lákavo, ale pre nás bol obrovským sklamaním, aj keď je možné, že sa nám nepodarilo ochutnať kadaif od dobrého cukrára. Kadaif pozostáva z lepkavých rezančekov a akéhosi spojiva, ktoré sa nám nepodarilo identifikovať. Celý dezert má podivnú konzistenciu a je strašné sladký. A podľa nás nie je veľmi chutný.
Cena: 2,5 KM (1,25€)
Orašnica
Orašnica je tradičná bosniacka orechová sušienka. Za nás najväčšie prekvapenie z dezertov, ktoré sme v Bosne a Hercegovine ochutnali 🙂
Ide o sušienku v tvare podkovičky, plnenú a ešte aj obaľovanú vo vlašských orechoch. Nič pre alergikov, no ak sa ti dá tak ju určite ochutnaj 😉
Cena: 2,5 KM (1,25€)
Palačinky
Kto by ich nepoznal! Palacinky sa stali celosvetovým jedlom, ktoré si znárodnila hádam každá krajina sveta, vo svojej vlastnej obmene. Prvé zmienky o nich boli zaznamenané už v Starom zákone a neskôr zo záznamov z rímskych a gréckych čias.
Môžu sa podávať ako dezert, ale dajú sa pripraviť aj ako honosné hlavné jedlo. Sú populárne po celom svete, pretože v každom kúte planéty si recept na palacinky upravili podľa vlastných tradícií a kultúrnych zvykov. Ich úspech tkvie v tom, že z rovnakých prísad sa dá vykúzliť množstvo variácií palaciniek. Hrúbka, náplň, servírovanie, to všetko dokáže ovplyvniť jednoduchú palacinku na to aby dostala v inej krajine nové meno.
Veľkej obľube sa tešia aj v Bosne a Hercegovine, kde sa v drvivej väčšine servírujú ako dezert, buď s nutellou alebo džemom 🙂
Cena: 4-5 KM (2-2,5€)
Cukrová kocka Lokum
Keďže Bosna a Hercegovina sa historicky spája s Tureckom, aj táto pochúťka má korene práve tam. Lokum sa podáva ako dezert ku bosniackej káve. Je to akýsi želé cukrík z cukru v tvare kocky, obalený v cukrovej múčke alebo v kokose. Môže mať rôzne príchute, nám najviac zachutil orechový lokum.
Cena: 2 KM (1€) za balík
Bosanski Lokum
Rovnako ako cukrový lokum aj bosanski lokum sa podáva ku káve. V tomto prípade však ide o veľmi jednoduché keksíkové pečivo v tvare valčekov, obalené v čokoláde posypané kokosom alebo orechmi.
Cena: 2 KM (1€) za balík
Tulumba
Tulumba je dezert, ktorý sme sa rozhodli neochutnať, pretože nám veľmi nápadné pripomenulo španielsky churros. Teda mastné a presladené fritované cestíčko s obvodom v tvare hviezdice. V podstate ide o ten istý dezert s rozdielom, že španielske churros sa máča v čokoláde a bosniacka tulumba sa polieva cukrovým sirupom.
Cena: 3 KM (1,5€) pozri na fotke
Ak ťa zaujíma čo ďalšie sa dá v Bosne a Hercegovine ochutnať, nenechaj si ujsť najbližší článok: Tradičná kuchyňa Bosny a Hercegoviny, čo ochutnať v krajine zmiešaných kultúr? 😉