Kuchyňa Bosny a Hercegoviny je silno popretkávaná spleťou rôznych kultúr, ktoré sa na Balkáne striedali. Jedlá, ktoré tu môžeš ochutnať pochádzajú z orientu aj Európy. Preto sa niet čo diviť, že aj taký viedenský rezeň si v jedálničku Bosny a Hercegoviny našiel svoje miesto 🙂
Obsah:
- Čo treba vedieť pred vstupom do reštaurácie v Bosne a Hercegovine
- Bosniacke jedlá, ktoré treba ochutnať
- Tradičné polievky, ktoré môžeš ochutnať v Bosne a Hercegovine
- Tradičné nápoje Bosny a Hercegoviny
- Kde sa v Bosne a Hercegovina najesť?
Čo treba vedieť pred vstupom do reštaurácie v Bosne a Hercegovine:
- Platiť kartou sa dá v reštauráciách iba ojedinele. Vo väčšine prípadov treba mať hotovosť.
- Voda z vodovodu v Bosne a Hercegovine bola vo väčšine prípadov pitná. Nemali sme žiadne tráviace problémy. Ak bolo ubytovanie v rodinnom dome, tak sme radšej pili balenú vodu, pre prípad, žeby mali studňu.
- Všade, keď sme dostali vodu k jedlu alebo ku káve, tak bola zadarmo. Je to len voda z kohútika.
- V reštauráciách v Bosne a Hercegovine sa nerozlišujú fajčiarske a nefajčiarske zóny. Nefajčiari majú smolu.
- Kuchyňa a jedlá, ktoré sú tradičné pre Bosnu a Hercegovinu majú deficit zeleniny a naopak obsahujú strašne veľa mäsa a pečiva.
- Tradičné jedlá Bosny a Hercegoviny nie sú šialene korenené aj napriek tomu, že mnohé z nich majú osmanský pôvod.
- Vďaka pestrej etnickej zmesi obyvateľstva v Bosne a Hercegovine sa stretneš aj s bravčovým mäsom.
Bosniacke jedlá, ktoré treba ochutnať
Pljeskavica
Kto by ju nepoznal. Jedlo, ktorého vôňa je symbolom Balkánu. Aj keď pljeskavica pochádza zo Srbska, dá sa s ňou stretnúť takmer vo všetkých krajinách Balkánu. Pljeskavica je grilované jedlo v tvare placky z viacerých druhov mletého mäsa. Niekedy sa servíruje s ajvarom ale takmer vždy so šalátom a cibuľou. V Bosne a Hercegovine ťa môže prekvapiť anglický preklad burger.
Cena: 12 KM (6€)
Čevapi
Čevapi sú považované za národné jedlo Bosny a Hercegoviny. Rovnako ako pljeskavica aj čevapi sú neodmysliteľnou súčasťou balkánskej gastronómie a stretneš sa s nimi v celej bývalej Juhoslávii. V podstate ide o to isté jedlo, len v inom tvare. Čevapi v Bosne a Hercegovine sa však servírujú v chlebe a bez príloh. Jedinou prílohou je najemno nakrájaná cibuľa (jediná zelenina bosniackej kuchyne).
Pljeskavicu a čevapi servírujú v Bosne a Hercegovine v naozaj každom podniku a je to istotka 😉 Preto sme si prvých 5 dní v Bosne a Hercegovine smrdeli od cibule 😀 Dokonca aj na zelený štvrtok sme jedli pleskavicu, lebo v podniku kde sme zastavili nič vegetariánske nemali 😀
Cena: 12 KM (6€)
Ražniči
Ražniči, tradičné bosniacke jedlo, známe aj ako šašlik alebo suvlaki, je mäsko napichnuté na paličke a opečené na grile. Toto jedlo je populárne nielen na Balkáne ale aj v strednej Ázii 🙂 Ražniči sa môže pripravovať z rôznych druhov mäsa. Bežne sa k nemu podáva pečivo, hranolky a zelenina.
Cena: 12 KM (6€)
Sagam Dolma
Dolma je označenie skupiny plnených zeleninových jedál populárnych od Balkánu až po Strednú Áziu. Pre Bosnu a Hercegovinu a obzvlášť pre mesto Mostar je typická sagam dolma, cibuľa plnená zmesou mäsa, ryže a mrkvy. Tohto jedla sa netreba obávať. Cibuľa je dobre prepečená a slúži len ako jedlý obal pre mäsovú plnku. So smradom z úst sme problém tentokrát nemali 😉 Za nás naozaj veľmi dobré jedlo 😉
Cena: 8 KM (4€)
Japrak sarma
Jednou z foriem dolmy je aj japrak sarma, rozšírená po celom Balkáne. Vyrába sa s rovnakou náplňou ako sagam dolma, ale namiesto toho, aby bola naplnená do vydlabanej cibule, je zabalená v kapustovom alebo viničnom liste. V týchto listoch je zavinutá okorenená ryža, prípadne mäso. List neslúži iba ako obal a je možné ho konzumovať 😉
Cena: 8 KM (4€)
Filovane paprike
Ďalšou formou dolmy je filovane paprike. Ide o jednoduché jedlo, blízke aj našej gastronómii. Je to pečená paprika plnená okorenenou a dochutenou zmesou ryže, niekedy mäsa. Je to veľmi ľahké jedlo, ktoré sa hodí na pekelne horúce bosniacke dni 🙂
Cena: 9 KM (4,5€)
Klepe
Klepe je bosniacka forma pirohov plnených mäsom. Rozdiel je v tom, že klepe sa následne zapeká v rúre a poleje sa cesnakovo-jogurtovým dresingom. Opäť raz vynikajúce jedlo, ktoré odporúčame ochutnať 😉
Cena: 12 KM (6€)
Đuveč
Đuveč je asi to najzeleninovejšie jedlo aké v Bosne a Hercegovine môžeš ochutnať. Đuveč sa pripravuje v kameninovom kotlíku, z čoho vychádza aj jeho názov. Aj keď je toto jedlo tureckého pôvodu, opäť ho môžeš ochutnať v Bosne a Hercegovine, keďže turecká kuchyňa má výrazný vplyv na tú bosniacku 🙂
Đuveč pripomína niečo ako dusený zeleninový guláš, prípadne lečo bez vajec, ktoré strieda ryža. Existujú aj mäsové varianty, no my sme sa (veľmi výnimočne) pre deficit zeleniny a vitamínov rozhodli pre jeho vegetariánske verziu 😀
Cena: 9 KM (4,5€)
Mousaka
Toto veľmi chutné grécke jedlo prebrala asi každá balkánska kuchyňa. Takže mousaku môžeš ochutnať aj v Bosne a Hercegovine. Ide o zapekané vrstvy zemiakov, mletého mäsa, cibule a baklažánu, ktoré sú zaliate bešamelovou omáčkou a posypané syrom.
Cena: 7 KM (3,5€)
Vienner schnitzel
Keď sme sa v reštaurácii pýtali na niečo tradičné, čašník nám odporučil vienner schnitzel. S nepochopením sme ho odbili, že vienner schnitzel predsa nie je bosniacke jedlo. Potom sme si uvedomili, že toto jedlo je pravdepodobne ešte pozostatok z čias, kedy bolo územie dnešnej Bosny a Hercegoviny súčasťou Rakúsko-Uhorska.
Rovnako ako s viedenským rezňom sa v Bosne a Hercegovine môžeš stretnúť aj s inými stredoeurópskymi jedlami, akým je neprikladá guláš 😀
Cena: 12 KM (6€)
Karađorđeva šnicla
Gastronómia, ktorú môžeš ochutnať v Bosne a Hercegovine je ovplyvnená jej širokým okolím. Dôkazom toho je aj ďalšie jedlo Karađorđeva šnicla. Pochádza zo Srbska a keďže v Bosne žije značná skupina Srbov, je tu v obľube.
Ide o teľaciu kotletu, plnenú syrom a šunkou, zrolovanú do podoby falusu, ktorá sa následne obalí a vypraží. Akési perverzné gordon blue v bosniacke verzii …a hlavne keď tam vyteká ten syr… 😀
Cena: 13 KM (6,5€)
Sahan
S týmto jedlom nemusíš robiť kompromisy. Sahan je ideálne jedlo, ktoré ti umožní ochutnať bosniacku kuchyňu z jedného taniera. Na jednom tanieri je naservírovaných viacero bosniackych gastro špecialít a to najmä trio: japrak sarma, sagam dolma a filovane paprike. Toto jedlo sa väčšinou podáva v takom množstve, že sa z neho bez problémov najedia dvaja, čomu odpovedá aj jeho cena 😛
Cena: 18 KM (9€)
Bosanski lonac
Ak chceš ochutnať skutočnú bosniansku gastronomickú špecialitu, pravdepodobne okrem čevapov siahneš po bosanskom lonacu. Ide o akúsi veľmi hustú polievku v ktorej priam stojí lyžica 😀 ale bežné sa podáva ako hlavné jedlo, lebo je taká sýta, že už by si do seba viac nezmestil 😀
Bosanski lonac alebo aj bosniansky kotlík, hrniec či guláš je jedlo pripravované z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa prekladané zeleninou a to najmä zemiakmi, kapustou, baklažánom, paprikou, paradajkami, cibuľou a cesnakom. Existujú rôzne obmeny tohto jedla a každý kuchár ho pripraví inak. Takže je dosť o náhode či ti toto jedlo bude chutiť alebo nie.
Nám chutilo, pretože sme konečne mali aj nejakú zeleninu 😀
Cena: 18 KM (9€)
Suho meso
Suho meso (v preklade “suché mäso”) je hovädzie, prípadne bravčové mäso údené na dubovom dreve. Podáva sa najčastejšie k pečivu a je samozrejmou súčasťou bosnianskych sviatkov. V Chorvátsku je suho meso známy pod pojmom pšut a dá sa bežne kúpiť v potravinách 😉
Burek
Čo by to bola návšteva Balkánu bez ochutnania bureka 🙂 Plneného lístkového cesta, známeho tiež ako filo. Aj keď pôvod bureka je v Turecku, stretneš sa s ním všade na Balkáne. Syrový, mäsový, špenátový. V Bosne a Hercegovine sme ho jedávali takmer každé ráno, ešte čerstvý. Taký je najchutnejší. Keď nie je čerstvý, tak je veľmi ťažký na žalúdok.
V Bosne a Hercegovine sa burek tradične zavinie do veľkého kruhového koláča, ktorý sa následne nakrája ako pizza.
Cena v pekárni: 2,5 KM (1,25€)
Tradičné polievky, ktoré môžeš ochutnať v Bosne a Hercegovine
Begova čorba
Ďalšou typicky bosniackou gastronomickou špecialitou je polievka Begova čorba. Ide hustý zeleninový vývar s natrhaným kuracím mäsom a vajíčkom. Niečo ako vajíčková polievka s kuracím mäsom. Servíruje sa s čerstvým pečivom. Táto jednoduchá polievka nemá žiadne výrazné chute ale je dobrá.
Cena: 4 KM (2€)
Tarhana
Tarhana je granulovaná cestovina, chuťovo niečo medzi tarhoňou a kuskusom. Pripravuje sa z nej tradičná bosniacka polievka s rovnomenným názvom. Je to zeleninovo-paradajková polievka s trochou mletého mäsa a touto cestovinou. Opäť ide o jedinečnú gastronomickú špecialitu z Bosny a Hercegoviny 😉
Cena: 6 KM (3€)
Tradičné nápoje Bosny a Hercegoviny
Bosniacka káva
Osmanská ríša, ktorá na územie dnešnej Bosny a Hercegoviny priniesla islam priniesla aj zákaz pitia alkoholu. Preto sa káva stala každodenným nápojom bosniacke populácie, ktorá vystriedala alkohol. Zohnať ju preto nie je nikdy problém, kaviarni je po celej krajine požehnane. Zvyk piť kávu pri každej príležitosti sa zachoval aj v inej moslimskej krajine na Balkáne a to v Albánsku.
Silná, čierna, bosniacka káva sa servíruje v džezve, medenej nádobe, v ktorej sa káva predtým uvarí. Je takmer totožná s tureckou kávou. My osobne sme rozdiel nezaznamenali. Ku káve sa servíruje bosanski lokum, ktorý sa namočí do kávy. Ale o ňom bude reč v ďalšom článku: 10 najpopulárnejších dezertov Bosny a Hercegoviny 😉
Cena: 2-3 KM (1-1,5€)
Salep
Ak obľubuješ krupicovú kašu a puding, tak salep ti bude chutiť. Je to akože nápoj, ale taký hustý, že sa dá jesť lyžičkou… takže pre mňa skôr dezert. Tento tradičný teplý nápoj sa pripravuje zo salepového korenia, zázvoru a škorice. Za mňa úžasná pochutina a určite odporúčam salep ochutnať. Ale manžel, ktorý neznáša krupicu rovnako ako neznáša puding povedal, že tyčka! Stačilo mu oblízať lyžičku! 😀
Salep sa bežne nenachádza v menu. Aj nám ho urobili až na vyžiadanie, takže treba hľadať 😉
Cena: 4 KM (2€)
Turecký čaj
Turecký čaj je obľúbeným nápojom v širokom okolí Turecka a Bosna nie je výnimkou. Pripravuje sa pomocou dvojitej kanvice, ktorá funguje na rovnakom princípe ako koťogo. Dole je voda a nad ňou sušený čaj. Vrením sa voda dostáva zo spodnej časti vyššie a vzniká nápoj hnedočervenej farby.
Turecký čaj sa podáva v krehkých sklenených pohároch tulipánového tvaru bez uška. Servíruje sa na tanieriku na ktorom bývajú kocky cukru a tak si môžeš osladiť nápoj podľa svojej vôle 😉
Cena: 2-3 KM (1-1,5€)
Rakija
Rakija je považovaná za národný alkoholický nápoj mnohých balkánskych krajín. Názov rakija pochádza z arabského výrazu “rakı,” ktorý označuje poslednú fázu destilácie. V jednoduchosti ide o destilát z kvaseného ovocia, po slovensky povedané – pálenka 😀
Bosna a Hercegovina je krajinou viacerých národov, pričom každý so sebou prináša vlastnú vieru. Okrem moslimov tu žije veľmi veľká skupina ortodoxných katolíkov a aj kresťanov, takže alkohol nie je žiadnym spôsobom plošne zakázaný. Navyše pre moslimskú skupinu obyvateľstva platí, že Alah v noci nevidí… takže ruka hore 😀
Kde sa v Bosne a Hercegovina najesť?
Ak sa rozhodneš vycestovať do Bosny a Hercegoviny, takmer určite nevynecháš návštevu Mostaru a Sarajeva. Preto ti určite chcem odporučiť reštaurácie aspoň v týchto dvoch mestách.
V Mostare je veľa dobrých reštaurácii, no nám najviac chutilo v reštaurácii Šadrvan. Podávajú tu hlavne tradičné bosniacke jedlá a dezerty a za veľmi prijateľnú cenu 😉
V Sarajeve tiež nájdeš veľa dobrých podnikov, no na tradičné bosniacke jedlo sa špecializujú vo vychýrenej reštaurácii Nanina Kuhinja. Jedlo je tu však o čosi drahšie.
Okrem toho nám veľmi chutilo aj v mestečku Çaplina v reštaurácií Konoba Hercegovac, kde sme si okrem jedla a zákuskov vychutnali úžasnú atmosféru rieky 🙂
3 thoughts to “Tradičná kuchyňa Bosny a Hercegoviny, čo ochutnať v krajine zmiešaných kultúr?”