Od jedla, s ktorým ťa nevpustia do hotela, cez potraviny, reštaurácie, trhy až po Mekku street foodu. Malajzia ponúka neobyčajný gastronomický zážitok, ktorý ťa donúti kúpiť si letenku 😛
Obsah:
- Čo ochutnať v Malajzii?
- Ako chutí malajský street food?
- Aj dezerty sa nájdu
- Zážitok ochutnať malajské ovocie
- Penang – posvätné miesto všetkých žrútov
V predchádzajúcom článku o Malajzii som sa venovala zaujímavostiam z malajských potravín a paradoxmi, s ktorými sa tu môžeš stretnúť. Rovnako aj téme malajských reštaurácií, kde človek nie vždy dostane to čo si pýta 😀
Čo ochutnať v Malajzii?
Nasi Lemak
Národným jedlom v Malajzii je Nasi Lemak, ktoré Malajzijčania jedávajú hocikedy v priebehu dňa. Áno, dajú si ho aj na raňajky 🙂 Kvôli jeho obľube ho nájdeš takmer všade. Je zložené zo šiestich základných ingrediencií, ktoré sa v závislosti od kuchára líšia.
Základom je ryža, uvarená v kokosovom mlieku (častejšie je dostať suchú ryžu), kuracie mäso (niekedy aj s kosťami), sušené rybičky, zelenina, vajíčko, fazuľka alebo sója.
Kuey Toew
Kuey Toew bolo našim najobľúbenejším jedlom v Malajzii, až pokiaľ nám doň nenahádzali nasekané kuracie s kosťami. Je to veľmi jednoduché jedlo pozostávajúce zo širokých ryžových rezancov osmažených na panvici so sójovou omáčkou. Do toho je zamiešané kuracie mäso, vajíčko a čerstvé bambusové výhonky. Kuracie kúsky môžu vystriedať morské plody, to už je na tebe 😉
Mee Goreng
Mee Goreng je veľmi dostupné jedlo a my sme ho jedávali naozaj často. Toto jedlo je v podstate podobné ako kuey toew. Rozdiel je len v tom, že pozostáva z vaječných “cestovín” špagetového tvaru a bambusové výhonky strieda cibuľka a rôzne iné bylinky. Často sa podáva s limetkou. Existujú rôzne verzie – kuracia, vegetariánska alebo s morskými plodmi.
Murtabak
Hovorila som, že Kuey Toew bolo našim obľúbeným jedlom? Oprava, tým najlepším jedlom bol rozhodne Murtabak! Kvôli nemu by som si aj hneď kúpila do Malajzie letenku (aj keby sa mi mali v nose špárať) a zaletela si do mestečka Tawau, kde sme jedli ten najlepší kúsok.
Pôvod tohto jedla je v Saudskej Arábii a názov murtabak v arabčine znamená “zložený.“ Je to jednoduchá placka, ktorá sa naplní zmesou vajca, zeleniny, cibule, mletého mäsa a vypráža sa na kovovej platni s troškou oleja. Proste nebíčko v papuľke 🙂
Roti a jej milión spôsobov
Roti je jedlo, ktorým nič nepokazíš a navyše je veľmi lacné, ľahko dostupné a rýchlo pripravené. Je to niečo podobne ako naša palacinka, ale má inšie cesto a plní sa ešte pri pečení. Môžete si vybrať z množstva sladkých aj slaných plniek. Roti je typickým pouličným jedlom, ktoré nájdeš okrem Malajzie aj v Thajsku, Kambodži, Laose, či na Srí Lanke.
Tu najchutnejšiu ale robia práve Malajzijčania, lebo pri pečení nepoužívajú rastlinný tuk a placka sa pečie “na sucho.” Ak si na roti sadneš do reštaurácie, dostaneš aj oranžovú omáčku. Tej sme sa spočiatku báli, ale neskôr sme si bez nej roti nevedeli ani predstaviť 😉
Dhosa
Placka upečená z ryžovej kaše je veľmi rýchlo pripravená a extrémne lacná. Pečie sa len z jednej strany, preto sa dá dobre tvarovať a kuchári ju často zarotujú do valcového alebo kuželovitého tvaru 🙂 Jej chuť je však dosť nevýrazná a nezaujímavá. Rovnako ako roti sa podáva s kari, prípadne inou omáčkou.
Rendang
Redang vôbec nevyzerá pôsobivo a keby som to mala opísať vlastnými slovami bola by som vulgárna. Jeho príprava je časovo veľmi náročná, preto sa podáva väčšinou na obed a výhradne v reštauráciách. Patrí k tým klasickým ázijským jedlám s omáčkou, od ktorým nevieš čo čakať.
Tajomstvo podivného vzhľadu rendangu spočíva v jeho pomalej príprave a nadmernej starostlivosti o mäso počas pečenia a následného varenia. Rendang sa pripravuje z hovädzieho mäsa, ktoré sa poriadne nakorení a napácuje sa v omáčke, ktorou sa následne počas pečenia potiera. Táto omáčka obsahuje ingrediencie ako kari, palmový cukor a kokosové mlieko (preto tá farba). Je to veľmi zaujímavé jedlo, ktoré stojí za to vyskúšať a netreba sa nechať odradiť výzorom 😛
Kolo Mee
Kolo Mee je typickým jedlom štátu Sarawak (ostrov Borneo). Jeho zvláštnosťou je, že sa vždy podáva v miske. Ide o jednoduchú, chutnú a dobre vyzerajúcu kombináciu rezancov (podobných vifonke), mletého bravčového mäsa, niekoľkých plátkov grilovaného bravčového s typickou červenou farbou a akejsi jarnej cibuľky. Toto jedlo nájdeš už od neuveriteľných 3,5 RM (70 centov) 🙂
Fried Rice
Veľmi jednoducho povedané, fried rice je niečo ako naše rizoto osmažené na panvici. Ryža je jedna z najzákladnejších potravín v juhovýchodnej Ázii a kvôli svojej cene výrazne vždy prevažuje ostatné ingrediencie. Rovnako je to v prípade fried rice. Fried rice ponúkajú takmer v každej reštaurácií a mávali sme ho tak často že som ho od nášho návratu z Ázie nemala ešte ani raz 😀
Biryani
Výrazne chutnejším ryžovým jedlom je Biryani. Je to klasické ázijské jedlo, ktoré ale treba spomenúť, lebo každá jeho ingrediencia je plná výrazných chutí 🙂 Svojim spôsobom je veľmi jednoduché no musí byť správne dochutené. Tajomstvo dokonalosti tohto jedla je najmä v ryži, ktorá je uvarená aj s koreniami ako kardamón, škorica či klinčeky. Práve kardamón dodáva biryani neodolateľnú lákavú arómu.
Biryani sa najčastejšie servíruje ako kuracia verzia. Základom je aby bolo kura dobre namarinované a mäkké. Tanier sa často dozdobuje exotickým ovocím ako ananás, prípadne bylinkami, kešu orieškami alebo papadamom.
Itik Panggang – malajská pečená kačka
Aj v Malajzii sme hľadali chrumkavú kačku, no márne. Pojem chrumkavá v Ázii chápu úplne inak ako my. Pečenú kačku, ktorú sme si objednali sme dostali naservírovanú v hlbokom tanieri s rezancami a šťavou. Mala priam až krémovú štruktúru a bol to naozaj zvláštny a zaujímavý gastronomický zážitok, no nenaplnilo to naše očakávania 😀
Ikan Bakar
Ikan Bakar je grilovaná ryba na drevnom uhlí. Servíruje sa aj s hlavou a toto jedlo je typické najmä pre večerné trhy v meste Kota Kinabalu. Takáto upečená rybka stojí od 20 RM (4 €), no samozrejme záleží od konkrétneho výberu a veľkosti ryby 😉
Ako chutí malajský street food?
Satay – grilované mäso na paličke
Satay je obľúbené streetfoodové jedlo všetkých nevegetariánskych cestovateľov. Je ľahko dostupné najmä v neskorších hodinách na večerných trhoch. Väčšinou býva na výber medzi kuracím, hovädzím, alebo jahňacím mäsom, no táto pochúťka sa dá pripravovať aj z menej tradičných druhov mäsa. Malajský satay sa pred pečením namáča do omáčky, vďaka ktorej aj po upečení na drevnom uhlí zanecháva mäso na jazyku šťavnatú chuť 😉
Satay je známy aj v mnohých ďalších krajinách Ázie, dokonca Ameriky, no tam sa pripravuje na sucho, alebo s bylinkami.
Ikan Asin
Malé sušené a poriadne nasolené rybky si dávajú Malajzijčania ako predjedlo či namiesto čipsov. S ich výraznou arómou sa v uliciach Malajzie budeš stretávať veľmi často 😀
Pisang Goreng
V jednoduchosti povedané vyprážané banány v cestíčku 🙂 Túto rýchlu jednohubku odporúčam hneď ako ju uvidíš. Často sme sa stretávali s tým, že ich chystali priamo na ulici mladí študenti aby si privyrobili. 8 kúskov stojí 5 RM (1 €).
BBQ grilled chicken wings
Grilované kuracie krídelká s BBQ omáčkou, sú typickým street foodom pre mesto Kota Kinabalu. Nájdeš ich však aj na iných miestach po celej Malajzii, hlavne na večerných trhoch. 1 kus stojí od 1,5 RM (30 centov).
Aj dezerty sa nájdu
Kaya toast
Kaya toast sa obvykle servíruje na raňajky, no je tak extrémne sladký, že by som ho skôr zaradila do kategórie dezerty. Ide o dva kúsky nadýchaného koláčikového cesta medzi ktorým je kokosová nátierka kaya. Táto nátierka sa dá bežne kúpiť v potravinách a môže poslúžiť aj ako vhodný suvenír 😉
Kaya Pau
Kaya Pau sú rôznofarebné “parené buchty.“ Ich cesto je tak trochu bez chuti a kokosová plnka kaya je naopak extrémne sladká.
Cendol
Na prvý pohľad vyzerá divne, no chutí celkom fajn. Cendol pozostáva z rozdrveného ľadu, ktorý je ponorený do ovocného sirupu a kokosového mlieka. V tejto zmeske naviac plávajú kúsky ovocia a zelené želé rezance s príchuťou pandánu.
Zážitok ochutnať malajské ovocie
Ovocie v Malajzii je veľmi zaujímavé a výrazne odlišné od toho aké poznáme zo Slovenska. Jablká a pomaranče tu príliš nepoznajú, a aj banány, ktoré tu pestujú sú od tých našich odlišné. Ovocie ako mango, papája, ananás, či dokonca dragon fruit a liči asi predstavovať nemusím. Za zmienku však stoja nasledovné druhy ovocia, ktoré nás ohúrili rôznymi spôsobmi 😛
Rambutan
Rambutan zaujme už na trhovisku. Jeho šupka je pichľavá a výrazne zväčšuje jeho objem. Plod je však menší a je príjemne sladký. Treba sa však k nemu dostať, najlepšie nožom 😉
Carambola
Aj carambola zaujme už na trhovisku, Dôvodom je jeho tvar, ktorý pripomína hviezdu. Preto sa na trhoviskách stretneš aj s názvom starfruit 😉
Mangosten
Mangosten je takmer dokonalo okrúhla tmavá gulička a fialovou dužinou a bielym 6-cípim plodom vo vnútri. Biela časť plodu púšťala bielu, trochu slizkú dužinu, ktoré sa nápadne podobala na sem… A tak isto ako to vyzeralo to aj chutilo a voňalo 😀
Durian
Ak v Malajzii musíš niečo ochutnať, tak je to práve durian! Je to neobyčajný gastronomický zážitok 😉 Ide o silne aromatické ovocie, ktoré je zakázané v lietadlách a aj na hoteloch. V juhovýchodnej Ázii je veľmi populárne a Číňania sa po ňom idú potrhať.
V rámci spoznávania malajskej kuchyne sme ho neodmietli ani my 😀 Môžeš si kúpiť celý plod a nechať si ho naporcovať, alebo si môžeš kúpiť už naporcované kúsky. My sme si kúpili malý plod a zaplatili zaň 13 RM (2,60 €). Boli sme prekvapení ako veľa sa v ňom toho nachádza.
Nám durian chutil ako rozmačkaná krémová cibuľa s cesnakom a bola to tak hrozná skúsenosť, že sme takmer celý plod vyhodili. Svoj názor na toto ovocie si však musíš urobiť sám, lebo každému chutí inak. Ako príklad ti odporúčam pozrieť nasledujúce funny video 😀
Penang – posvätné miesto všetkých žrútov
Ostrov Penang je považovaný za kulinársku destináciu a žrúti si tu naozaj prídu na svoje. V gastronómií Penangu je premietnutá multikultúrna spoločnosť tohto ostrova, čo sa premieta aj v chutiach, ktoré tu môžeš zažiť 🙂
Väčšinu gastronomických pochúťok a street foodu nájdeš hlavne na uliciach a v stánkoch v centre Georgetownu. Skutočne dobré jedlo sa dá zohnať za bežné ceny v Malajzii, takže sa tu naješ naozaj lacno 😉 My sme objavili množstvo výborných jedál v časti Little India. Táto menšina je v Malajzii výrazne zastúpená.