Albánska kuchyňa? Len sa prosím nezadrhni!

My dvaja nie sme príliš veľký fanúšikovia nových a neštandardných chutí. Prešli sme už viacero “najlepších kuchýň sveta“ a ochutnali rôzne jedlá, no gastronómia ani jednej z nich nás nejako špeciálne neohúrila. Ale asi už z názvu článku tušíš, že v Albánsku nám proste chutilo 😀

Najlepšie albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia, čo ochutnať

Obsah:

Albánska gastronómia je šmahnutá chuťami všetkých okolitých krajín – Grécka, Talianska, krajín Balkánu a dokonca Turecka. Tento článok ponúka len prehľad toho čo sme stihli za týždeň v Albánsku ochutnať. Inak je tých jedál ďaleko viac 😛

Cez predstieranie až do žalúdka:

  • čo sa nám tu naozaj páčilo, bolo, že keď sme sa pozreli na kuchára, vždy sme vedeli ako nám bude chutiť 😀
  • asi 50% Albáncov s ktorými sme sa zhovárali, nám prezradil, že v minulosti pracovali na Slovensku a robili najmä trio – káva, pizza, zmrzlina ☕️🍕🍦
  • nájsť tradičné albánske jedla nebol takmer žiaden problém
  • je ťažké zohnať raňajky a kávu v jednom podniku – vždy sú oddelene
  • keď povieš kapučíno, môžeš dostať aj práškové kapučíno v mlieku – istota je povedať macchiato 😉
  • vždy dostaneš na stôl jednorazové prestieranie
  • dosť veľa možností ľahkých vegetariánskych jedál
  • všade sme sa stretávali s paprikou 😀
  • menu majú takmer všade robené rovnakým spôsobom, takmer vždy s tými istými kategóriami, takže sa v tom ľahko orientuje
  • takmer vždy sme ku jedlu dostali chlieb alebo bruskety, niekedy sa nám to ani nehodilo ale vyzeralo to skôr ako tradícia
  • ceny jedla sú veľmi priaznivé, väčšinou sme sa najedli do 10€ aj s pitím 😉
Najlepší kuchári na Balkáne
Najlepší kuchári! 👍 A obaja pracovali aj na Slovensku 😛

Čo ochutnať v Albánsku? Všetko!

Mäsové hody

Pleskavica

Pleskavica je typickým grilovaným jedlom balkánskej kuchyne a ľahko sa k nej dostaneš aj v Albánsku. Pripravuje sa z kombinácie viacerých druhov do jemna namletého mäsa, prípadne syra, ktoré sa pečú na grile. Gril dodáva mäsu nie len jedinečnú vôňu ale na mäse často ostane trošinku popolčeka, ktorý typickým spôsobom špiní prsty 🙂 Pleskavica sa najčastejšie podáva s pečivom, hranolkami a zeleninou.

750 – 900 lek (6 – 7,5€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - pleskavica
Pleskavica patrí k tým drahším jedlám, ale keď vidíš aký je tok placek, tak sa z toho najedia aj dvaja 😉

Ražniči (Suvlaki)

Aj ražniči patrí k jedlám, ktoré nájdeš v celom regióne Balkánu. V jednoduchosti je to mäso napichnuté na paličke a opečené na grile. Najčastejšie ide o bravčové mäso, no prípadne to môže byť aj nejaké iné. Ražniči je veľmi podobné ázijskému šašliku, s tým rozdielom, že ražniči sa napichuje na paličku spolu so zeleninou. V niektorých reštauráciách ho môžeš nájsť aj pod názvom suvlaki. Klasicky sa podáva s pečivom, hranolkami a zeleninou.

600 lek (5€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Ražniči, Suvlaki
Ražniči od najlepšieho kuchára 😋

Čevapi

Asi najrozšírenejšie jedlo celého Balkánu, ktoré nájdeš takmer v úplne každej lepšej reštaurácií. Čevapi sú do značnej miery veľmi podobné pleskavici. Rovnako ako pleskavica aj čevapi sú z kombinácie viacerých druhov mletého mäsa, rozdielne sú však tvarom. Čevapi sa pripravujú v podobe malých šulčekov. Vďaka ich menšej veľkosti si môžeš vo väčšine reštaurácií vybrať koľko kúskov čevapov chceš.

Z nejakého neznámeho dôvodu reštaurácie túto pochúťku nazývajú vo svojom menu kebapi. Ako prílohu môžeš dostať pečivo, hranolky a zeleninu.

400 – 600 lek (3,30 – 5€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - čevapi
Čevapi 😍

Doner kebab

Pojem kebab má v Albánsku dva významy. V jednom z prípadov to môže byť chápané ako čevapi. Ak chceš náš “klasický kebab v žemli,“ tak si musíš vypýtať doner kebab. V podstate aj u nás je to doner kebab, len to doner sa nepoužíva.

150 – 250 lek (1,20 – 2€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Doner kebab
Doner kebab, to najjednoduchšie čo v Albánsku môžeš ochutnať

Qoftë

Qoftë je typickým albánskym jedlom, o ktoré sa Albánci nedelia s celým regiónom Balkánu. Ide v podstate o akési mäsové fašírky s bylinkami, ktoré sa servírujú s hranolkami ale najmä tzatzikmi.

350 – 500 lek (2,90 – 4,10€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Qofte
Qoftë alias fašírka 😛

Morské plody

Pri výbere morských plodov ťa v obedovom menu môže zaraziť slovíčko “deti,“ čo v albánčine znamená morské. Plody mora neodmysliteľne patria do kuchyne každej jednej prímorskej krajiny a ani Albánsko nie je výnimkou.

500 – 800 lek (4,10 – 6,50€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - losos, krevety, grilované ryby
Losos, krevety či grilované rybky v Albánsku určite ochutnaj 🙂

Tavë kosi

Tavë kosi me mish qengji alebo po našom jahňacie zapekané v jogurte. Ide o kus jahňacieho mäsa, ktorý je zapečený v hlinenej mysle spolu s jogurtovo ryžovou omáčkou. Pozor mäso takmer nikdy nebýva vykostené ale zato sa pekne udeľuje od kosti. Tavë kosi sa väčšinou servírované rovno z trúby a preto je poriadne horúce, takže pozor na jazyk. Jedlo je trošku chutnejšie, resp. lepšie cítiť chuť jogurtu keď trošku vychladne. Bolo to v pohode ale raz stačilo 😛

550 lek (4,50€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Tave kosi
Asi jediné jedlo v Albánsku ktoré by som si už po druhé neobjednávala 😛

Turquebab

Ťažko povedať či sa toto jedlo takto naozaj aj volá. Teta čo nám ho naservírovala v zapadnutej reštike nás proste odrbala a za fakt hnusné jedlo si vypýtala až 10€ (1 polievka + jedno fakt odporné šľachovité mäso s polosurovými vyblednutými hranolkami).

Každopádne, to čo ja na obrázku bolo niečo, čo sa veľmi výrazne ponášalo na náš guláš, ale namiesto zemiakov tam bolo dvojnásobné množstvo cibule 😀

300 lek (2,50€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - goulash
Kind of goulash 😀

Musaka

Toto veľmi chutné grécke jedlo prebrala aj albánska kuchyňa. Asi ťa neprekvapí, že sa s ním najčastejšie stretneš práve v južných končinách Albánska. Ide o zapekané vrstvy zemiakov, mletého mäsa, baklažánu a cibule, ktoré sú zaliate bešamelovou omáčkou a posypané syrom.

400 lek (3,30€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Musaka
Úžasná musaka 😋

Zgara mish

Grilované ovčie rebierka sú albánskou pochúťkou, ktorú tiež nájdeš takmer všade. Osobne mi textúra ovčieho mäsa nevyhovovala až tak ako naše hovädzie alebo bravčové rebierka. Myslím, že je to hlavne o zvyku a to tom či má kuchára dobré mäso. No najviac toto jedlo zabil kuchár, keď na tanier nadekoroval kus citróna 😀

500 lek (4,10€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - grilované ovčie rebrá
Grilované ovčie rebrá

Burek

Moje prv slovo, ktoré som sa naučila čítať v azbuke ešte v Macedónsku 😀

Burek má viacero podôb. Našinci najčastejšie vyhľadávajú mäsový burek, s ktorým sa ale v Albánsku nájdeš len ťažko. Albánci totižto namiesto mletého mäsa používajú skôr párok a stále to nazývajú mäsový. Mleté mäso len v inej podobe. Nám však pripomína skôr hot dog 😀

Okrem mäsového burku sa môžeš stretnúť a s rôznymi obmenami plnky. V Albánsku fičí najmä syrový, špenátový, syrovo-špenátový ale aj pizzový burek. Čoskoro určite prídu s niečím novým 🙂 Nevýhodou tohto jedla je, že chutný je len ak je čerstvý, inak to môže byť pre tvoje ústa aj žalúdok peklo na zemi!

50 – 150 lek (0,40 – 1,30€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - burek
Raňajkový mäsový burek s párkom 😛

Vegetariánske jedlá

Speca të mbushur me salcë

Speca të mbushur je veľmi tradičné albánske jedlo, ktoré ľahko nájdeš takmer kdekoľvek. Ide o pečenú paprika plnenú okorenenou a dochutenou zmesou ryže. Je to veľmi ľahké jedlo, ktoré sa hodí na pekelne horúce albánske dni 😉

200 lek (1,60€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Speca te mbushur
Chutné pečené papriky plnené ryžou 😋

Lakror ne sac

Lakror je niečo ako burek v niekoľkonásobnej veľkosti. Je formovaný do veľkosti dvojposchodovej pizze a v jednoduchosti ide o naplnené lístkové cesto. Akýsi koláč, ktorý môže byť naplnený čímkoľvek, napríklad syrom a špenátom 😛

300lek (2,50€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Lakror ne sac
Špenátový koláč 😉

Pizza

Vplyv talianskej kuchyne v Albánsku je pri tomto jedle evidentný. Ako bonus nás prekvapila miska s olivami, baraními rohmi a paradajkovým pretlakom 😉

350 – 600 lek (2,90 – 5€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - pizza
V Albánsku nájdeš veľmi dobrú taliansku pizzu 😋

Fergesë

Fergesë je niečo ako naše lečo ale namiesto vajíčok sa použije mäkký kozí syr. Ten dodá jedlu príjemne slanú chuť. Asi sme mali obrovské šťastie na pani kuchárku, ale za mňa toto bolo to najchutnejšie jedlo, ktoré sme v Albánsku jedli!

250 lek (2€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Fergesë
Fergesë – najlepšie dochutené jedlo, ktoré sme v Albánsku ochutnali 😋

Speca të pjekur

Pečená paprika podávaná na studeno poliata olivovým olejom a dochutená cesnakom s bylinkami. Ako príloha sme samozrejme dostali opečené bruskety, ktorými sme vysali všetku šťavičku. Pri tomto jedle sme naozaj mali problém nezadrhnúť sa 😀

200 lek (1,70€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Speca të pjekur
Pečená paprika na studeno. Albánsko, chcem ísť späť!

Yaprak sarma

Pre toto jedlo je v Albánsku zaužívaný len pojem sarma. Celý názov yaprak sarma, znamená listový zábal, čo je aj hlavná myšlienka tohto jedla. Na toto jedlo sa používajú dva základné listy a to buď list vinne révy, ktorý sa používal v pôvodných receptúrach tureckej kuchyne a je prebratý aj do albánskej kuchyne. Alebo kapustový list, ktorý je bližší gastronómií ostatných krajín Balkánu.

V týchto listoch je zavinutá hlavná pochutina a to najčastejšie ochutená a okorenená ryža, prípadne mäso. List neslúži iba ako obal a je možné ho konzumovať. Spolu s jogurtom to vie byť zaujímavé a hlavne ľahké spestrenie albánskych horúcich dní 🙂

300 lek (2,50€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - sarma
Ryža zabalená v listoch vinne révy 🙂

Perime në Zgarë

Nič zložité len grilovaná zelenina ako cuketa, mrkva, baklažán, paprika. Dobre ochutené olejmi, koreninami a bylinkami. Jednoduché, ľahké, proste mňam 😛 Toto jedlo môžeš nájsť aj pod pojmom grilled salat 😉

300 lek (2,50€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Perime ne Zgare
Grilovaná zelenina alebo Perime në Zgarë 😍

Djath fure

Djath fure je zapekaná zelenina vo viacerých druhoch syra. Podáva sa väčšinou v keramickej alebo hlinenej miske, v ktorej sa zapeká. Na spodku je kozí syr, ktorý uvoľní šťavu. Naň sa navrství zelenina, prípadne saláma, ktorá sa prekryje vrstvou tvrdého syru. Ako to už k albánskej kuchyni patrí, všetko sa dochutí olejmi, koreninami a bylinkami a zázrak je na stole 🙂

350 lek (2,90€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - Djath fure
Djath fure je zapekaná zelenina v syre 😛

Dezerty

Oshaf

Mliečny dezert, ktorý sme náhodne objavili v meste Gjirokastër, keď sme hľadali záchody. Bolo nám trápne, prísť do kaviarne a zneužiť toaletu bez zaplatenia (predsa len sme už trošku vyrástli). Tak sme si násilne dali kávu a na bare na nás spoza skla kričal oshaf 😛

Oshaf je mierne sladký, jemnulinký dezert z ovčieho mlieka a fíg. Klasickým dekoračným vzorom pre tento dezert je mriežka zo škorice, podľa ktorej ho ľahko spoznáš. Za mňa môžem jedine odporúčať 😉

250 lek (2€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - dezert oshaf
Oshaf – najchutnejší dezert 😋

Panacota

Panacota je dôkazom toho, ako veľmi albánska kuchyňa preberá jedlá od svojich susedov. Albánska panacota je len znetvorenina talianskeho názvu dezertu Panna Cotta.

Jedná sa o uvarenú smotanu so želatínou (v albánskej verzií aj s pudingom), ktorý sa podáva na sladko s ovocím a džemom.

300 lek (2,50€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - dezert panacota
Mliečny dezert panacota

Crepes

Albánci používajú pre označenie palaciniek medzinárodný názov – crepes. Táto pochutinka sa ničím nelíši od tej našej. Len tým, že ju v menu nájdeš úplne bežne 🙂 Najčastejšie ju servírujú s nutellou a banánom.

250 lek (2€)

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - crepes, palacinka
Palacinku si môžeš dať ako jedlo, aj ako dezert 😋

Figa s medom

Kandizovaná figa naložená v mede. Je tak sadká, že jedna lyžička ti stačí 😀 K tejto kalorickej bombe sme sa dostali len v pohraničnej oblasti s Gréckom a vždy sme ho dostali ako dezert zadarmo. Takže sme ju vždy zo slušnosti museli nasilu zjesť 😀

Albánske jedlá, kuchyňa a gastronómia - figa s medom
Kandizovaná figa, jedna lyžička stačí 😀

Leave a Reply