GASTRO VÍKEND – domovina Olomouckých syrečkov

Už sa vám niekedy zvrhol víkend? Tak nám sa to stalo v Lošticích, hneď potom ako sme navštívili múzeum Olomouckých tvarůžků. Priamo z múzea sme putovali do aromatickej podnikovej predajne a stade do niekoľkých tvarůžkových reštaurácií! Z obzerania si opevnení v Olomouci sa to z ničoho nič zvrhlo na bohémsky gastro víkend, plný tvarůžkových špecialít, ktorých sa nie a nie dojesť 😛

Múzeum Olomouckých tvarůžků A. W., Loštice, Česká republika

Obsah:

Zlaté dukáty zapáchajúcich olomouckých syrečkov?

Olomoucké, alebo loštické syrečky sú formou mäkkého zrejúceho syra, ktorý sa vyrába v Lošticiach, neďaleko Olomouca. Vyznačuje sa silnou arómou, ktorá je dôvodom pre malé percento kriku v našej domácnosti 😀 Odjakživa ich voláme kvargle, no v Lošticiach sme sa dozvedeli, že sú to tvargle! Akože made from TVAroh 😀

Podomácka receptúra Olomouckých syrečkov začína v dedinkách moravského regiónu Haná, ešte niekde v 16. storočí. Vyrábajú sa z 2x pomletého tvarohu a soli, ktorý sa necháva dozrievať a sušiť, pričom naberá žlto-oranžovú farbu. Vďaka špeciálnemu baleniu prebieha dozrievanie syrečkov ešte aj v čase ich prevozu do regálov obchodov. Sú tiež výnimočné pre svoj veľmi nízky obsahu tuku (cca len 1%) 😉

Múzeum Olomouckých tvarůžků A. W., Loštice
Múzeum Olomouckých tvarůžků A. W.

História produkcie olomouckých syrečkov začína v malej dedinke Loštice asi 30 km severozápadne od Olomouca. Do konca 19. storočia si tvarůžky vyrábali ľudia iba pre vlastnú spotrebu. Nápad produkovať tvarůžky a následne ich ďalej predávať vo väčšom dostali až Jozef Wessels so synom Aloisom. Postupne do tohto nového biznisu zatiahli celú rodinu.

Spočiatku začínali ako rodinná manufaktúra, ktorá predávala svoj tovar iba v Lošticích a blízkom okolí Olomouca. Názov olomoucké syrečky dostali až vtedy, keď sa s nimi vo veľkom začalo obchodovať na Olomouckých trhoch. Svoji slávu si získali najmä potom čo si ich obľúbili Habsburgovci vo Viedni.

Alois Wessels, Múzeum olomouckých tvaruzku
Alois Wessels – zakladateľ prvej továrne na výrobu olomouckých tvarůžků

Múzeum Olomouckých tvarůžků A. W.

Výroba tvarůžkov dodnes prebieha v Lošticích, kde nájdeš aj Múzeum Olomouckých tvarůžků A. W.. Vstupné je 60 Kč (2,30 €) a expozícia ťa prevedie celou históriou výroby tvarůžkov. Návšteva múzea zaberie približne 1 hodinu. Jej súčasťou je 1 krátky dobový film o tom ako začala firma A. W. vyrábať a predávať tvargle, a jeden krátky film na štýl “Ako sa to robí,“ venovaný modernej výrobe tvarglí.

Pre deti je prichystaná jedna milá rozprávka o tom ako Tavrůžek (alias Smelly) išiel študovať na akadémiu syrov. Samozrejme končí happy endom 😉

rozprávka Tavrůžek ide do sveta
Detská rozprávka – Tavrůžek ide do sveta 🙂

Tvarůžkový GASTRO VÍKEND

Tvarůžkové jedlá môžeš nájsť v širšom okruhu Olomouca no skutočné špeciality nájdeš hlavne v obci Loštice. Prehliadka múzea končí v podnikovej predajni, kde ťa okrem strašného smradu ohúri aj obrovské spektrum produktov, o ktorých si ani netušil! Od mäsových produktov dochutených olomouckými syrečkami ako sú jaternice či klobásy, cez tvarůžkové krekry až po pasty v tube.

Po výdatnom nákupe najrôznejších syrových dobrôt sme postupne prešli niekoľko reštaurácií na námestí v Lošticiach. Boli sme ohúrení aké recepty dokázali domáci z olomouckých syrečkov vymyslieť a stále zachovať typický český ráz týchto jedál 🙂 Aj keď sa tvarůžky v týchto kombináciách bežne nepoužívajú, fakt sa k týmto jedlám hodia! Tu je prehľad tých, ktoré sme stihli ochutnať cez víkend 😉

Tvarůžkové špeciality z olomouckých syrečkov, Loštice
Tvarůžkové špeciality z Loštíc 😀

Smažené tvarůžky

Vyprážané olomoucké syrečky sú jedno z najklasickejších jedál, ktoré jednoducho zoženieš aj mimo Loštíc. Originálne olomoucké syrečky sú obalené v trojobale a ešte dodatočne obalené vo vajíčku a strúhanke aby sa syreček neroztiekol pri vysmážaní. Malé zlaté dukátiky sa takmer výlučne servírujú s hranolkami.

125 Kč (5 €)

Smažené olomoucké tvarůžky
Smažené olomoucké tvarůžky 😋

Tvarůžkový tatarák

Olomoucké tvarůžky v tataráku prekvapivo neboli príliš výrazné a celé jedlo malo viac menej neutrálu chuť. V tomto podaní bol tatarák najemno nastrúhaný syr dochutený paprikou. Mimo sa dokonca nechal oklamať a celú dobu si myslel, že tam je aj trocha mäsa. Nebolo 😀 K tvarůžkovému tataráku sme dostali poriadne mastné hrianky a množstvo cesnaku.

150 Kč (6 €)

tatarák z olomouckých tvarůžků
Tatarák z olomouckých tvarůžků

Tvarůžky v bramboráku

Olomoucké tvarůžky zapečené v bramboráku sú pre nás tým najlepším jedlom, aké sme v Lošticích vôbec ochutnali. V bramboráku sa veľmi intenzívne zvýraznila chuť olomouckých tvarůžkov. Navyše je to jedno z jedál, ktoré by som mohla zvládnuť pripraviť aj doma 🙂

115 – 140 Kč (4,50 – 5,50 €)

bramboráky z olomouckých tvarůžků
Bramboráááky 😍

Voňavá cesnačka s tvarůžkama

Cesnaková polievka a v nich niekoľko kusov nakrájaných olomouckých syrečkov, ktoré sa roztápali a ťahali po lyžičke. Voňavá cesnačka je dosť ťažké jedlo kvôli samotnému cesnaku, no krásne táto polievka vonia – po cesnaku, nie po olomouckých syrečkoch 😛

50 Kč (2 €)

Voňavá cesnačka s tvarůžkami, reštaurácia Šnyt v Šternberku
Voňavú cesnačku s tvarůžkami sme ochutnali v reštaurácií Šnyt v Šternberku

Tvarůžkové lokše

Na tvarůžkové lokše sme natrafili iba náhodou v Tvarůžkovej cukrárni v Lošticích. Veľmi chutná bola už samotná zemiaková lokša, ktorá je základom. Smotanovo-tvarůžková plnka už iba podčiarkla úžastnosť tohto jednoduchého jedla.

35 Kč (1,40 €)

Lokša so smotanovo-tvarůžkovou plnkou
Zemiaková lokša so smotanovo-tvarůžkovou plnkou 😛

Tvarůžková zmrzlina

Tvarůžková zmrzlina je slaná a naozaj je v nej tie tvarůžky cítiť. Prvý dojem z nej bol fakt hnusný, ale čím dlhšie sme ju jedli, tým bola tá chuť prijateľnejšia 😀 Najlepšie je ju kombinovať s inou zmrzlinou a postupne si človek na tú chuť zvykne.

30 Kč (1,20 €)

Tvarůžková zmrzlina, Loštice, olomoucké syrečky
Tvarůžková zmrzlina moc dobre nechutí, ALE DOBRE VONIA 😛

Okrem týchto jedál ti tu spravia aj panini, pizzu, langoše a môžeš dokonca vyskúšať aj cookies s olomouckými tvarůžkami 😀 Nám najviac chutili lokše a bramboráky s tvarůžkami. Oboje odporúčam ochutnať práve v Tvarůžkovej cukrárni v Lošticích 😉

K tým sladkým jedlám sa nám olomoucké syrečky až tak nehodili, ale bola to naozaj zaujímavá skúsenosť 😀 Každopádne si k tomu treba dať poriadne horké české pivo (nie tvarůžkové). Verím, že ti tento článok zachutil a prajem poriadne smradľavý víkend v Lošticích 😀

Leave a Reply