Srílanská kuchyňa pripomína tú indickú. Je pestrá, pikantná ale bezpečná. Za dva týždne cestovania po Srí Lanke sme nemali žiadne tráviace problémy 😀
Obsah:
Ceny jedla na Srí Lanke
Ak sa budeš stravovať v lokálnych reštauráciách alebo si vystačíš s pouličným street foodom, bude to veľmi lacné. Lokálnu stravu zoženieš takmer hocikde pri hlavnej ceste. Za jedlo tak zaplatíš jedno až dve eurá. Porcie sú pritom dosť veľké a veľakrát nám postačila jedna porcia pre dve osoby 😉
V turistických oblastiach je jedlo drahšie, ale porcia je stále lacnejšia ako obed v Bratislave. Na pobreží a v Elle si účtujú 10% poplatok z jedla za služby. V bežných lokálnych podnikoch niečo také neexistuje.
V Elle sa neoplatí ísť do lokálneho podniku lebo tam majú pripravené špeciálne cenníky iba pre turistov, pričom kvalita jedla ostáva jednoduchšia. Za rovnakú cenu sa môžeš najesť aj vo „fency“ reštaurácií, kde pochopia keď im povieš „no spicy.“
Ak hľadáš európsku kuchyňu alebo luxusnejšie jedlá tak to môže byť v niektorých oblastiach (hlavne na severe) trošku problém. Lepšie reštaurácie nájdeš bez problémov len v Kandy, mestečku Ella alebo pri pobreží.

Potraviny
- v potravinách je výrazne chudobnejší sortiment
- často prevažujú malé predajne iba s jedným druhom tovaru
- jednoducho sa dá dostať ovocie rôznych druhov, srílanskou špecialitou sú červené banány
- sladkosti sú tu výrazne chutnejšie ako v juhovýchodnej Ázií ale stále nie také dobré ako v Európe
Podivné zvyky srílanskej kuchyne
- street food ale aj jedlo v reštauráciách ti zabalia do použitého papiera, takže bežne dostaneš vymaľovánky, matematické príklady, angličtinu alebo cisco networking academy 😀
- na tanier sme dostali igelitový sáčok aby sa nezašpinil a nemuseli tak umývať riad
- jedlo ti zabalia take away aj keď chceš zostať a najesť sa na mieste
- pojem „no spicy“ znamená že jedlo bude stále pikantné, ale nie tak veľmi ako bežne
- v podniku som dostala kávu s mravcami, pán barman mi ju bez hanby precedil a dal späť


Pitie
- na Srí Lanke ti domáci povedia, že voda z kohútika je pitná 😀 Ich žalúdky sú zvyknuté, my sme radšej fungovali na balenej vode
- na ostrove sa vo veľkom pestujú čajovníky. Čaj sa dá dostať aj v lokálnych podnikoch, ale nie vždy ti dajú srílanský čaj, ktorý je prevažne čierny
- z lokálnych nápojov odporúčam Lassi, je to niečo ako ovocný acidko nápoj
- alkohol sa predáva iba v špecializovaných obchodoch a len od 21 rokov

Káva na Srí Lanke
Ak si kávičkár, tak na dobrú kávu na chvíľu zabudni. Na Srí Lanke strojovú kávu zoženieš iba ťažko. Problém s ňou nebude v Elle, čo je turistické ghetto. Aj v prípade keď sme si sadli do lepšieho podniku vo väčšom meste a objednali si kapučíno došla nám len kávová žbrnda. V lokálnych podnikoch poskytujú iba instantnú kávu Nescafé.

Srílanské jedlá
Jedlo na Srí Lanke pripomína to indické. Základom je aby bolo vždy pikantné až tak, že po druhom súste už vôbec nezáleží na tom čo ješ 😀 Ale dajú sa nájsť aj nepikantné jedlá, napríklad Roti na mnoho spôsobov či kokosové palacinky (pani pol).
Základom srílanskej kuchyne je tiež kari, ktoré vedia pripraviť na milión spôsobov. Človek by mal dojem, že sa z toho množstva kari čo tu zje nevráti z dovolenky opálený ale žltý 😀
Typickým srílanským jedlom je kottu, ktoré sa pripravuje rozsekaním všetkých ingrediencií na kovovej doske. Jeho prípravu budeš počuť už z diaľky 😉

Medzi ázijské klasiky patrí aj chicken biryani, jedno z jedál, ktoré je síce jednoduché ale pripraviť ho neviem 😀 Tajomstvo dokonalosti tohto jedla je najmä v ryži, ktorá je uvarená aj s koreniami 🙂
Ako pri každej ázijskej kuchyni, aj na Srí Lanke nesmieš zabudnúť na čarovné slovičko „no sipcy“ a dúfať, že čašník to nezabudne zdeliť kuchárovi. Ale mám aj jednu dobrú správu, na Srí Lanke nepoužívajú koriander 😛
Ako motiváciu k srílanskej kuchyni odporúčam gastrodokument: S kuchařem kolem světa 😉

Srílanský street food
Na Srí Lanke sme si veľmi obľúbili pouličný street food. Parený cícer, kukuričné vyprážaniny, roti, samosy či varená kukurica nás zachraňovali vždy keď nebol čas na obed. Pre Srí Lanku je typické hlavne hrachové vyprážané cesto ale chýbala nám k tomu nejaká omáčka.
Našimi najobľúbenejšími boli malé vyprážané guličky z kukurice alebo šošovice. V pouličných stánkoch stoja od 5 do 50 rupií ale pre ľudí so slabšími zubami môžu byť strašne tvrdé. Tiež sme si obľúbili parený cícer s kokosom, znie to divne ale určite ho vyskúšaj 😉

Na 2 týždne je srílanská kuchyňa super zmena, ale tie dva týždne nám stačili. Neviem si predstaviť jesť tieto jedlá dlhodobo. Hlavne tie použité papiere a obaly by mohli mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na naše zdravie.
2 thoughts to “Pekelná chuť Srí Lanky”